Arbeidsongeschiktheid
Arbeidsongeschiktheid bij de groepsverzekering
Hebt u al eens goed nagedacht over de waarborg arbeidsongeschiktheid in uw groepsverzekering? Veel werkgevers doen dat niet. En laten zo kansen liggen. Want een goede dekking in arbeidsongeschiktheid is geen overbodige luxe in het dagelijkse leven van uw werknemers.
Optie 1: een arbeidsongeschiktheidsdekking bovenop
U beslist bij een bovenop-groepsverzekering zelf hoeveel risicodekking u aanbiedt aan al uw werknemers. U betaalt dan een premie bovenop de premie voor pensioenopbouw. Zo worden bij een schadeclaim eventuele discussies vermeden.
Optie 2: een all-in groepsverzekering
Als u uw groepsverzekering budgetteerbaar wil maken (één globale premie voor pensioenopbouw én risicodekkingen), dan kiest u best voor de all-in variant.
Bij een all-in groepsverzekering laat u uw medewerkers de vrije keuze. Ze kunnen zelf kiezen welk stuk van de premie naar een risicodekking (zoals arbeidsongeschiktheid) gaat.
Wet Verwilghen
Een werkgever moet zijn werknemer twee belangrijke mededelingen doen in het kader van de waarborg arbeidsongeschiktheid:
- Individuele voortzetting: de werkgever moet de werknemer melden dat hij zijn waarborg persoonlijk kan voortzetten als hij het voordeel verliest. De werkgever bezorgt hem in elk geval binnen de dertig dagen na het verlies van zijn voordeel het Infodocument individuele voortzetting.
Een werknemer heeft dertig dagen om zijn voortzetting te melden aan Vivium, Employee Benefits, Desguinlei 92, 2018 Antwerpen.
- Recht op voorfinanciering: wil de werknemer anticiperen op zo’n individuele voortzetting? Dan onderschrijft hij best een voorfinanciering. Dat betekent dat zijn persoonlijke premie achteraf berekend wordt op basis van zijn leeftijd bij aanvang van de groepsverzekering. En dat is een pak voordeliger. De werkgever bezorgt hem daarvoor het Infodocument voorfinanciering.
Vandaag is die voorfinanciering nog dode letter. Pas bij absolute duidelijkheid over de wettelijke voorwaarden, zal Vivium deze optie onderzoeken.
Deze informatieplicht krijgt u in een notendop in dit handige overzicht.
Moederschapsrust
Wat is moederschapsrust?
Elke werkneemster mag vijftien weken rusten bij een bevalling. De prenatale rustperiode bedraagt maximaal zes weken (alleen de laatste week is verplicht). De postnatale rustperiode telt minimaal negen weken (plus de niet opgenomen weken van voor de bevalling).
Moeders van meerlingen mogen vier extra weken rust nemen (maximaal twee extra weken prenatale rust).
Hoe is moederschapsrust gewaarborgd in de groepsverzekering?
Premievrijstelling:
Zwangerschap en bevalling zijn in elk geval gedekt. De premiebetaling voor de pensioentoezegging wordt overgenomen door Vivium tijdens de periode van moederschapsrust (na het verstrijken van de eigen-risicotermijn).
Arbeidsongeschiktheid:
Zwangerschap en bevalling zijn gedekt wanneer dit contractueel voorzien werd in het reglement. Zelfs indien er geen rente verzekerd is in geval van 'moederschapsrust', zullen we de verzekerde rente in geval van ziekte toch uitkeren (na het verstrijken van de eigen-risicotermijn) wanneer zich een arbeidsongeschiktheid voordoet tengevolge van een:
- zwangerschap of bevalling vanaf de aanvang van de vierde maand na de bevalling; of
- 'pathologische zwangerschap' die niet het gevolg is van ongezonde werkzaamheden.
Een pathologische zwangerschap is een zwangerschapsverwikkeling bij de moeder of haar foetus door een ziekte of bijzondere toestand. Ongezonde werkzaamheden zijn werkzaamheden met blootstelling aan een beroepsrisico waardoor een al dan niet potentieel gevaar optreedt voor moeder en/of foetus, zoals:
- werkzaamheden met scheikundige stoffen;
- werkzaamheden met infectieuze agentia;
- werkzaamheden met ioniserende stralingen;
- werkzaamheden met cytostatica (zoals bv. anti-kankermiddelen);
- werkzaamheden met tillen van lasten;
- werkzaamheden in hoge temperaturen;
- werkzaamheden met nachtarbeid.
Als bij een zwangerschap de werksituatie gezondheidsrisico’s inhoudt voor moeder en kind kan de arbeidsgeneesheer beslissen dat de werkneemster niet meer mag worden tewerkgesteld in deze omstandigheden. Dergelijke vormen van 'werkverwijdering' zijn niet in de waarborg moederschapsrust inbegrepen.
Wanneer geeft de werkgever een arbeidsongeschiktheid bij moederschapsrust aan?
Geef de arbeidsongeschiktheid aan binnen de 45 dagen. Dat moet niet als al meteen vaststaat dat de periode van arbeidsongeschiktheid niet langer zal duren dan de eigenrisicotermijn.
Meteen na de aangifte sturen we de werkneemster een ontvangstbevestiging met de gegevens van haar schadebeheerder en haar dossiernummer bij Vivium.
Dertig dagen na de eigenrisicotermijn schrijven we de eerste rente over op haar rekening.