Overlijden
Hebt u een groepsverzekering via uw werkgever?
Dat is goed nieuws. Want een groepsverzekering is een belangrijk loonsvoordeel en een slimme manier om een pensioen op te bouwen. Hebt u er één? Dan krijgt u jaarlijks een gedetailleerd overzicht met een stand van zaken, het benefit statement. Vaak wordt ook de term pensioenfiche gebruikt. Daar staat veel informatie op die niet altijd makkelijk te ontcijferen is. Om u daarbij te helpen, kunt u dit filmpje bekijken.
Zit u met een vraag over uw groepsverzekering?
Dan vindt u hier misschien wel het antwoord. De meest voorkomende vragen hebben wij voor u gebundeld.
Voorziet mijn groepsverzekering in een uitkering bij overlijden?
De meeste groepsverzekeringen betalen een bedrag uit wanneer u vóór uw pensionering zou overlijden. Dit bedrag, 'kapitaal overlijden' genoemd, wordt uitgekeerd aan de begunstigde.
Dit bedrag vindt u terug op uw benefit statement onder 'Overzicht van de waarborgen bij overlijden'.
Op het scherm 'Mijn contracten' op mijngroepsverzekering.vivium.be vindt u de rubriek 'Mijn overlijdensverzekering' terug. Klik deze rubriek indien nodig open om er te zien hoeveel uw begunstigde ontvangt als u overlijdt.
Indien er niets wordt vermeld, betekent dit dat uw groepsverzekering geen uitkering bij overlijden voorziet. Bevraag u eventueel bij uw werkgever.
Wie is de begunstigde in geval van mijn overlijden?
Wie bij uw overlijden recht heeft op de uitkering uit uw groepsverzekering, wordt beschreven in de Algemene voorwaarden. U vindt er de volgende tekst terug:
Betaling van de prestaties bij overlijden
De begunstiging bij overlijden wordt bepaald met de volgende voorrangsorde:
- de partner;
- bij ontstentenis, de descendenten in de eerste graad van de aangeslotene of - bij plaatsvervulling - hun afstammelingen;
- bij ontstentenis, de ascendenten in de eerste graad van de aangeslotene;
- bij ontstentenis, de nalatenschap van de aangeslotene, met uitsluiting van de Staat;
- bij ontstentenis, het "financieringsfonds" van de pensioentoezegging.
Concreet bedoelen we:
- Vivium keert uit aan uw partner.
- Hebt u op datum van overlijden geen partner, dan keren we uit aan uw kinderen of aan uw kleinkinderen mocht u een kind hebben dat dan reeds overleden is.
- Hebt u geen (overleden) kinderen, dan keren we uit aan uw 'ascendenten eerste graad', dat zijn uw ouders.
- Leven uw ouders ook niet meer, dan komt deze uitkering in uw nalatenschap (broers, zussen, ...)
U kan de Algemene voorwaarden die van toepassing zijn op uw groepsverzekering opvragen bij uw werkgever of u kan ze terugvinden op mypension.be.
Onder bepaalde voorwaarden kan u van de standaardvolgorde afwijken. Wilt u een wijziging aanbrengen, dan kan dat via dit formulier.
De eerste begunstigde is 'de partner'. Wat betekent dit concreet?
Bij uw overlijden vraagt Vivium steeds uw burgerlijke staat op om na te gaan wie uw partner op dat ogenblik is, wie uw kinderen zijn enz.
In uw Algemene voorwaarden staat beschreven wie Vivium als partner beschouwt.
We beschouwen als partner:
- de echtgeno(o)t(e)
- de wettelijk samenwonende partner
- de feitelijk samenwonende partner
! Sommige werkgevers sluiten de feitelijke samenwonende partner uit als begunstigde. Vraag dit na bij uw werkgever of kijk in de Bijzondere voorwaarden of er zo’n afwijkende clausule is opgenomen.
Waar kan ik concreet nalezen wie mijn begunstigde(n) is (zijn) bij mijn overlijden?
Meld u aan op mijngroepsverzekering.vivium.be.
Op het scherm ‘Mijn contracten’ klikt u bovenaan op ‘Uw benefit statement’ (pdf)’.
Op pagina 2 van het pdf-document vindt u de rubriek ‘clausules’. Vindt u daar onderstaande tekst terug, dan volgt u de algemene principes zoals in de vorige vragen beschreven.
Hoeveel ontvangt mijn begunstigde netto als ik overlijd?
Van het bruto bedrag dat u terugvindt op mijngroepsverzekering.vivium.be moet Vivium meestal ongeveer 22% belastingen inhouden. We gaan hieronder meer in detail op in.
Berekening wanneer de begunstigde bij overlijden uw huwelijkspartner is:
Vivium houdt drie sommen af:
-
een RIZIV-bijdrage (ziekte- en invaliditeitsbijdrage) van 3,55%
Deze bijdrage wordt berekend op het totale bruto kapitaal (pensioenreserves + winstdeelname). - een solidariteitsbijdrage van 0%, 1% of 2%
Deze bijdrage wordt berekend op het totale bruto kapitaal (pensioenreserves + winstdeelname).- 0% voor kapitalen lager of gelijk aan 2 478,94 EUR
- 1% voor kapitalen tussen 2 478,95 EUR en 74 368,06 EUR
- 2% voor kapitalen hoger of gelijk aan 74 368,06 EUR
- bedrijfsvoorheffing van 10,09% of 16,66%
De bedrijfsvoorheffing wordt berekend op het kapitaal overlijden nadat de RIZIV- en solidariteitsbijdrage al werden afgehouden. De winstdeelname is wel vrij van bedrijfsvoorheffing.- 16,66%
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werkgever
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werknemer vóór 01/01/1993
- 10,09%
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werkgever voor zover uitgekeerd aan begunstigden van werknemers die overlijden na het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd en die tot die leeftijd effectief actief zijn gebleven of uitgekeerd aan begunstigden van werknemers die overlijden na de leeftijd waarop wordt voldaan aan de voorwaarden voor een volledige loopbaan en die tot die leeftijd effectief actief zijn gebleven.
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werknemer na 01/01/1993
- 16,66%
Berekening wanneer de begunstigde bij overlijden iemand anders dan uw huwelijkspartner is:
Er moet geen RIZIV- of solidariteitsbijdrage betaald worden. Vivium houdt wel bedrijfsvoorheffing in.
- Bedrijfsvoorheffing van 10,09% of 16,66%
De bedrijfsvoorheffing wordt berekend op het kapitaal overlijden. De winstdeelname is wel vrij van bedrijfsvoorheffing.- 16,66%
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werkgever
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werknemer vóór 01/01/1993
- 10,09%
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werkgever voor zover uitgekeerd aan begunstigden van werknemers die overlijden na het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd en die tot die leeftijd effectief actief zijn gebleven of uitgekeerd aan begunstigden van werknemers die overlijden na de leeftijd waarop wordt voldaan aan de voorwaarden voor een volledige loopbaan en die tot die leeftijd effectief actief zijn gebleven.
- op het kapitaal overlijden gevormd met bijdragen van de werknemer na 01/01/1993
- 16,66%
Gemeentebelasting
De begunstigde zal van Vivium een fiscale fiche ontvangen. De daarop vermelde bedragen moeten ingevuld worden in zijn belastingaangifte. Op de reeds ingehouden bedrijfsvoorheffing zal nog gemeentebelasting verschuldigd zijn.
Moet de begunstigde erfenisrechten betalen op de uitkering bij overlijden?
Indien uw huwelijkspartner en/of uw kinderen jonger dan 21 jaar de begunstigden zijn, zijn er geen erfenis- of successierechten verschuldigd op het kapitaal overlijden uit een groepsverzekering. Bovendien geldt dit sinds 2024 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook voor uw wettelijk geregistreerde samenwonende partner.
Voor alle andere personen, dus ook voor uw wettelijk geregistreerde samenwonende partner buiten het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of uw feitelijk samenwonende partner (ongeacht het gewest) zijn er wel erfenisrechten verschuldigd. Het bedrag aan erfenisrechten verschilt naargelang het gewest (het Vlaamse, Brusselse of Waalse Gewest). Om te bepalen welke regeling van toepassing is, zal er nagegaan worden in welk gewest u het langst gewoond heeft in de vijf jaar voor uw overlijden.
Kan ik het overlijdensbedrag aanpassen?
Als uw groepsverzekering behoort tot de categorie van de cafetariaplannen (u kan het pensioenreglement opvragen bij uw werkgever of raadplegen op mypension.be) is dit mogelijk binnen bepaalde grenzen en enkel als u nog effectief in dienst bent. Een wijziging moet u dan aanvragen via de personeelsverantwoordelijke of de HR-dienst van uw werkgever.
Let op! Als u het kapitaal overlijden wijzigt, zal er minder of meer premiebudget overblijven dat aan andere waarborgen kan besteed worden. Dit kan dus een invloed hebben op de opbouw van uw aanvullend pensioen.
Kan ik zelf de begunstiging bij overlijden aanpassen?
U kan dit, maar het heeft zelden zin. De standaardvolgorde van begunstiging volgt immers een logische erfopvolging.
Wil u van de standaardvolgorde afwijken en de nodige voorwaarden zijn vervuld, dat dan kan dit via dit formulier. Vooraleer u dit formulier invult, raadpleegt u best uw dienst Personeelszaken, uw notaris of een verzekeringsexpert. Vraag ook naar de eventuele gevolgen op gebied van de te betalen erfenisrechten.
Vermijd begunstigden bij naam te noemen, en kies voor een generieke omschrijving. Bijvoorbeeld ‘mijn kinderen in gelijke delen’ eerder dan ‘mijn zoon Jan’. Als later uw gezin nog uitbreidt, worden dankzij de generieke omschrijving ‘mijn kinderen’ immers ook alle later geboren kinderen automatisch als begunstigde beschouwd.
U bezorgt het ingevulde formulier via e-mail naar sceb-antwerpen@vivium.be of via post naar het adres dat vermeld is op het formulier.
Na interne verwerking kan u uw afwijkende begunstiging nalezen in uw benefit statement. U vindt dit op mijngroepsverzekering.vivium.be door op het scherm ‘Mijn contracten’ bovenaan op ‘Uw benefit statement’ (pdf)’ te klikken.
Op pagina 2 van het pdf-document vindt u de rubriek ‘clausules’ waar u uw afwijkende begunstiging kan nalezen.
Voorbeeld waar het zinvol is om het begunstigingsformulier in te vullen:
- U bent echtgescheiden met 2 kinderen. Uw kinderen zijn eerste begunstigde in geval u overlijdt.
- U hertrouwt of u heeft (opnieuw) een partner (volgens de definitie partner).
Gevolg: bij overlijden is uw partner de begunstigde van de waarborg bij overlijden.
Als u uw kinderen als eerste begunstigde wenst te behouden, vult u het formulier ‘wijziging begunstiging’ in.
U vermeldt als eerste begunstigde: ‘mijn kinderen voor gelijke delen’.
Gevolg: bij overlijden zijn al uw kinderen de begunstigden van de waarborg bij overlijden.
Vermeldt u uw kinderen bij naam, dan zijn alleen de vermelde kinderen eerste begunstigden.
Toch niet gevonden wat u zocht?
Voor al uw vragen over uw eigen groepsverzekering kunt u steeds terecht bij uw werkgever.
Voor al uw vragen over uw verzekeringen kunt u steeds terecht bij uw verzekeringsmakelaar.