Vivium Premium Benefits: oplossingen via beleggingsfondsen
Onze producten Cash Balance in Tak 23 spelen perfect in op de economische realiteit waar we ons in bevinden.
U kan bovendien uw werknemers extra beschermen in geval van arbeidsongeschiktheid en overlijden door het toevoegen van risicowaarborgen aan de groepsverzekering.
Er is ook een Tak 23 oplossing voor uw bonusplan mogelijk.
Ontdek hoe onze oplossingen dit kunnen waarmaken en waarom Vivium de meest betrouwbare partner is voor u!
Mogelijkheden
- Met een vooraf vastgelegd rendement
U kiest bij de opstart een vast rendement dat zal toegekend worden aan uw werknemers, bijvoorbeeld 0%, 1%, 3,25% of een rendement in functie van het minimumrendement.
Optie bijkomend toegekend pensioenbedrag:
U kan ervoor kiezen dit alles te combineren met een extra rendement/toekenning van een bijkomend pensioenbedrag. Dit kan ofwel automatisch ofwel op uw uitdrukkelijk verzoek worden toegekend zodra het rendement een bepaalde drempel overschrijdt.
- Met een variabel rendement
Het rendement wordt bepaald in functie van 1 of 2 geselecteerde indexen. Hierdoor genieten uw werknemers mee van het potentieel van de financiële markten.
Ontdek ons productaanbod
Belangrijkste kenmerken van ons aanbod
Surplus
Vivium Premium Benefits laat toe een surplus op te bouwen. Met surplus bedoelen we het positief verschil van het behaalde rendement uit de achterliggende beleggingsfondsen en de financieringsverplichting van de pensioentoezegging.
Dit surplus kan op verschillende manieren ingezet worden:
om toegekende pensioenbedragen te betalen (ook wel contribution holiday genoemd)
om aan uw minimumfinanciering te voldoen
om uitzonderlijk een bijkomende toezegging te doen aan uw werknemers
om het rendement onder alle aangeslotenen van de pensioentoezegging te verdelen
Gespreide dotaties
Om u te beschermen tegen minder gunstige evoluties op de beleggingsmarkt, zorgt Vivium ervoor dat u geen te grote risico’s neemt door uw dotaties te spreiden in maandelijkse stortingen.
Buffer
Bovendien kunt u er ook voor kiezen om bij de start al een ‘spaarpotje’ aan te leggen, een zogenaamde veiligheidsbuffer zodat u niet onmiddellijk hoeft bij te financieren als de financiële markten het even minder goed doen.
Switch van beleggingsfonds
U kunt wanneer u het wilt, omschakelen naar een ander beleggingsfonds van Vivium of naar een combinatie van meerdere beleggingsfondsen van Vivium. Wij bieden u deze mogelijkheid 1 keer per jaar kosteloos aan.
Voordelen voor u als werkgever
- Aantrekken en behouden van talenten
- Fiscaal aftrekbare groepsverzekeringspremies en dotaties
- Betrouwbare partners
- Verwachte lagere financiering op lange termijn
- Keuze uit rendementen om toe te kennen aan de werknemer
- Dotaties spreiden
- Selectie van performante (impact)fondsen
- Veiligheidsbuffer mogelijk
- Vrijstelling van dotatie via contribution holiday
Voordelen voor uw werknemers
- Meer financiële middelen bij pensionering
- Financiële bescherming bij arbeidsongeschiktheid of overlijden
- Gunstige fiscaliteit op de premies en dotaties en bij uitkering
- Rendementsgarantie
- Transparante pensioenbelofte
- Zekerheid naar de toekomst toe
- Hoger rendement dan art. 24 WAP mogelijk
Onze beleggingspartners en onze beleggingsfondsen
Degroof Petercam AM (DPAM) is een toonaangevende Belgische vermogensbeheerder met focus op actief beheer. Ze zijn al sinds begin jaren 2000 een innovatieve speler op het gevied van verantwoord en duurzaam beleggen.
Triodos Investment Management is een wereldwijd actieve impactbelegger met ruim 25 jaar ervaring. Zij zien impactbeleggen als een drijvende kracht in de overgang naar een meer inclusieve en duurzame wereld.
Amundi is Europa's grootste vermogensbeheerder gerekend naar vermogen onder beheer: meer dan 2 biljoen euro. Met meer dan 5.000 werknemer biedt Amundi een brede dienstverlening waaronder zowel actief als passief fondsbeheer.
BlackRock is een toonaangevende wereldwijde vermogensbeheerder en sinds 2003 actief op de Belgische markt. Hun missie is om een groeiend aantal mensen te helpen zich financieel gezond te voelen.
Meer weten over deze beleggingsfondsen?
Via deze pagina vindt u de maandelijkse fact sheets van de EB Tak 23 fondsen van Vivium, het EB Tak 23-fondsen Beheersreglement en meer algemene informatie zoals een document met informatie over de wijze waarop Vivium duurzaamheidsrisico’s integreert.
Of bezoek via onderstaande linken de gedetailleerde info die de vermogensbeheerders voor de onderliggende beleggingsfondsen ter beschikking stellen op hun website. Hou er rekening mee dat de kosten en rendementen kunnen afwijken van de EB Tak 23 fondsen van Vivium.
MXD-Balanced Low | DPAM B Balanced Low Strategy F | ISIN-code BE6299368918 | Ga naar details |
MXD-Balanced | DPAM B Balanced Strategy F | ISIN-code BE6299372951 | Ga naar details |
MXD-Active | DPAM B Active Strategy F | ISIN-code BE6299358810 | Ga naar details |
I-MXD-Low | Triodos Impact Mixed Fund-Defensive I-cap | ISIN-code LU1956011198 | Ga naar details |
I-MXD-Balanced | Triodos Impact Mixed Fund-Neutral I-cap | ISIN-code LU0504302943 | Ga naar details |
I-MXD Active | Triodos Impact Mixed Fund-Offensive I-cap | ISIN-code LU1956011784 | Ga naar details |
Equities World ETF | Amundi MSCI World SRI Climate Net Zero Ambition PAB UCITS ETF | ISIN-code IE000Y77LGG9 | Ga naar details |
Corporate Bonds Euro ETF | Amundi Index Euro Corporate SRI UCITS ETF DR | ISIN-code LU1437018168 | Ga naar details |
Government Bonds Euro Fund | iShares Euro Government Bond Index Fund | ISIN-code IE0031080868 | Ga naar details |
Duurzaam beleggen
Duurzaamheidsrisico’s worden geïntegreerd in de beleggingsbeslissingen
Vivium selecteert voor de EB Tak 23 fondsen vooral onderliggende fondsen die de ESG-richtlijnen respecteren. We zijn ervan overtuigd dat investeringen in bedrijven en sectoren die aandacht besteden aan duurzame ontwikkeling op gebied van ESG (milieu, sociaal en goed bestuur) op termijn de beste keuzes zijn.
Deze overtuiging zetten we kracht bij door voor de selectie van externe vermogensbeheerders voor ons Tak 23 aanbod ons mede te laten leiden door de wijze waarop ze duurzaamheidsrisco’s beheren.
Elk van de vermogensbeheerder moet als een minimum, de Principes voor Verantwoord Beleggen, een wereldwijd initiatief ondersteund door de Verenigde Naties ondertekenen. Daarnaast geven we voorkeur aan fondsen die, naast de uitsluiting van controversiële activiteiten, ESG-selectiecriteria integreren in het investeringsbeleid.
Voor de onderliggende fondsen houdt Vivium rekening met duurzaamheidsrisico’s op basis van de Morningstar Duurzaamheidsrating, de Morningstar ESG Risk Score, de Morningstar Carbon Risk Score en Fossil Fuel involvement.
De onderliggende Triodos beleggingsfondsen hebben bovendien een Towards Sustainability label, een kwaliteitsnorm rond duurzaam beleggen voor financiële producten. Fondsen met dit label voldoen aan verschillende eisen rond uitsluiting, impact, engagement, transparantie en verantwoordingsplicht. Het label staat onder onafhankelijk toezicht.
Vivium biedt duurzame beleggingsmogelijkheden aan
Vivium waakt erover dat zij in haar Tak 23 aanbod vooral kiest voor onderliggende fondsen met duurzame kenmerken (art. 8 SFDR), alsook voor onderliggende fondsen die een duurzame belegging tot doel hebben (art. 9 SFDR).
Waarom beleggen in Tak 23?
Algemeen positieve trend op lange termijn in Tak 23
Tak 23 is een middelenverbintenis. Dit wil zeggen dat bij investeringen in Tak 23 het kapitaal en het rendement niet gegarandeerd zijn door de pensioeninstelling. De Wet op Aanvullende Pensioenen (WAP) schrijft echter wel een minimum rendement voor dat momenteel 1,75% bedraagt. De laatste jaren is de trend van de rendementen in Tak 23 beleggingen positief en overschrijden ze dit minimum rendement.
Onderstaande grafiek toont u het rendement van de klassieke risicoprofielen over de laatste 20 jaar, gebaseerd op de MSCI World Index (aandelen) en de Bloomberg Global Aggregate Index (obligaties).
Wat is Cash Balance?
Pensioenbelofte
In een plan van het type “Cash Balance” belooft u aan de aangeslotenen een pensioenbedrag dat kapitaliseert aan een bepaald rendement. Dat pensioenbedrag kan een forfaitair bedrag zijn of een bedrag dat wordt uitgedrukt als een percentage op het salaris. Dit bedrag noemen we een “toegekend pensioenbedrag”.
Rendement
U belooft als werkgever een vooraf vastgelegd rendement aan uw aangeslotene. Dit kan een vast rendement zijn, bijvoorbeeld 0%, 1%,... of een rendement in functie van artikel 24 van de Wet op Aanvullende Pensioenen (vandaag 1,75%).
Collectieve kapitalisatie
De stortingen van de werkgever, ook dotaties genoemd, komen terecht in een collectief financieringsfonds, waar ze voor alle aangeslotenen gezamenlijk collectief beheerd worden. Achterliggend worden jaarlijks de rechten per aangeslotene berekend. Bij uitkering of overdracht van reserves wordt het kapitaal uit het collectief financieringsfonds gehaald.
Ook mogelijk in een cafetariaplan
Naast een kapitaal bij pensionering of een kapitaal bij overlijden vóór de pensionering biedt Vivium verschillende risicowaarborgen aan.
U kunt dan kiezen voor een vaste formule voor iedereen of u kunt uw werknemers de keuze laten tussen bepaalde formules.