Vanaf 2025 meer rendement op de stortingen voor aanvullende pensioenen
28 november 2024
Voor het eerst sinds 2015 zullen de werkgevers weer meer dan 1,75 % rente moeten garanderen op de stortingen in het aanvullende pensioen van hun werknemers. De wettelijke rendementswaarborg stijgt vanaf 1 januari 2025 naar 2,50 % door de gestegen rentevoeten op de financiële markten.
De Wet op de aanvullende pensioenen
De doelstelling van de Wet op de Aanvullende Pensioenen (WAP) was het democratiseren van de aanvullende pensioenen en het beschermen van de rechten van werknemers die genieten van een aanvullend pensioen.
Artikel 24, zijnde de minimum rendementsgarantie in deze wet, biedt aan de werknemers die genieten van een aanvullend pensioen een extra zekerheid. Ze hebben bij de uitkering van hun groepsverzekering recht op een bedrag dat minstens overeenstemt met de gestorte bijdragen, verhoogd met deze wettelijk bepaalde minimum rendementsgarantie.
Op grond van artikel 24 van de WAP heeft de aangeslotene op het moment van uittreding, pensionering of opheffing van de pensioentoezegging recht op een rendementsgarantie op de bijdragen ten laste van de inrichter (werkgever of inrichter op sectorniveau).
De minimum rendementsgarantie
Tot 31 december 2015 bedroeg de rendementsgarantie 3,75% op de persoonlijke bijdragen en 3,25% op de werkgeversbijdragen. Van zodra een werknemer uit dienst gaat, valt deze garantie vanaf dat moment terug op 0% naar de toekomst toe.
De minimum rendementsgarantie was jarenlang 3,25% op de bijdragen van de werkgever en 3,75% op de bijdragen van de werknemer voor pensioentoezeggingen van het type vaste bijdragen, cash balance en persoonlijke bijdragen in te bereiken doel plannen.
De daling van de rente op obligaties na de financiële crisissen maakte dat de wetgever eind 2015 het niveau van deze garantie heeft aangepast en nieuw koppelde aan het niveau van de OLO-rentevoet.
Vanaf 1 januari 2016 wordt deze rentevoet gealigneerd op een percentage (85% vanaf 2020) van het gemiddelde rendement op 1 juni over de voorbije 24 maanden van de Belgische Lineaire Obligaties (“OLO”) met een duurtijd van 10 jaar. Deze wordt dan van toepassing op het daaropvolgende jaar. Als de rente op de OLO daalt, zal ook de wettelijke rendementsgarantie dalen. Omgekeerd zal de rendementsgarantie hoger liggen wanneer de rente op staatsleningen stijgt.
Concreet bestaat de rendementsgarantie uit slechts één rentevoet (dezelfde voor de persoonlijke bijdragen en de werkgeversbijdragen) die tussen een vork van 1,75% (minimum) en 3,75% (maximum) ligt.
Sinds 2016 bleef deze minimale rendementsgarantie op het minimum van deze vork, zijnde 1,75%. Vanaf 2025 stijgt ze naar 2,50%, gelet op de stijging van de rentevoeten van de obligaties in de financiële markten.
De impact
Voor de berekening van de minimale rendementsgarantie voorziet de wet twee methodes:
- Horizontale methode: Elke storting geniet van de minimale rendementsgarantie die van toepassing is op het moment van de storting zolang de werknemer in dienst blijft. Deze methodiek hanteert het generatie- of schijvenmechanisme. Dit is de gebruikelijke methode voor tak 21-verzekeringen.
- Verticale methode: Alle stortingen genieten van de minimale rendementsgarantie op dat moment zolang de werknemer in dienst blijft. Deze methodiek is vergelijkbaar met een spaarboekje. Dit is de gebruikelijke methode voor tak 23-verzekeringen.
Sinds 2016 kan de werkgever voor nieuwe pensioentoezeggingen zelf de methode bepalen.
Concreet betekent dit:
- Voor tak 21-groepsverzekeringen is de minimale rendementsgarantie van 2,50% enkel van toepassing op de gestorte premies vanaf 1/1/2025.
- Voor tak 23 is de minimale rendementsgarantie van 2,50% van toepassing op alles (behoudens indien voor een horizontale methode gekozen werd door de werkgever).
Wat biedt Vivium
Het verleden heeft aangetoond dat Vivium steeds mooie rendementen in tak 21 heeft gegeven die in lijn waren met de rentevoet van de minimum rendementsgarantie. Uiteraard kunnen we geen garantie hiervan voor de toekomst geven.
Daarnaast hebben we, voor degenen die op lange termijn een hoger rendement verwachten via actieve deelname aan de financiële markten, een uitgebreid aanbod aan tak 23-oplossingen via ons aanbod Vivium Premium Benefits.
De tweede pijler is in beweging en er zullen heel wat uitdagingen zijn. Vivium blijft er echter van overtuigd dat een aanvullend pensioen een attractieve verloning is voor uw werknemers.
Voor meer informatie kan u terecht bij uw makelaar en onze collega’s van EB Commercieel. Binnenkort komen we ook nog uitgebreider terug op artikel 24 van de WAP en de gevolgen van de wijziging van de minimum rendementsgarantie.